Notes |
- Aslag fikk i 1817 skjøte på den andre delen av Gitmark. I forbindelse med kjøpet forlangte Asgar takst for å kunne avgjøre verdien som skulle tilfalle svigerinnen Johanne. Retten tok hele gården på 1 hud i besiktigelse og Johannes arvelodd ble fastsatt til 3 kalveskinn med fjerdeparten i vånings- og uthis, satt til 800 spdl.
Aslag ble en gang omtalt som skoleholder, det var en kortvarig innslag og trolig fordi det var alminnelig mangel på lærere i begynnelsen av 1800-tallet.
Aslags største svakhet var at han ikke kunne stelle med penger. Problemene begynte med at han ikke utbetalte arveloddet på 800 spdl til Johanne. Saken gikk til retten og havnet i Høyesterett som den 22.11.1823 dømte Aslag å betale 800 spdl med 4 prosent årlig rente fra 1818 og inntil betaling.
Dernest var det å pantsette gården ved flere anledninger. Rettsprotokollene inneholder mye om Aslags økonomiske elendighet. I 1829 flyttet familien til Lillesand og han forsøkte seg som kjøpmann. Han lånte og pantsatte, pantsatte og lånte. Han forsøkte seg også med ulovlig brennevinshandel. Så sent som i 1841 sonet han en bot på 20 spdl med 12 dager på "vann og brød" - han hadde ikke annet valg enn å gå i fengsel.
Det lar seg forstå at alt dette forverret forholdene i ekteskapet. I 1836 møtte de for sorenskriver Voss som førte i protokollen: "Begge de mødende ægtefolk erklærede at de ønsket ægteskabet ophævet og kunde de ikke - uagted anstillede mægling av sorenskriver - være at formå at fortsætte deres ægteskabelige samliv. Efter at dette var tilføiet, forlod kjøpmand Aslag Gundersen thingstedet, under foregivende av at forretninger hindret ham fra at opholde sig længre der".
Aslags far, Gunder Aslagsen, var blant kreditorene og han flyttet også til Gitmark. Men kreditorene ville ikke mer og i 1840 gikk gården over til sønnen Jens Mathias. [2]
- I 1830 festet Aslag en hustomt på lnr. 82 i Lillesand. Eiendommen er øverst i Vestregade, senere O. Hansens bokhandel. Aslag hadde forsøkt seg som skoleholder i Landvik uten å lykkes. I Lillesand er han nevnt som handelsmann, men heller ikke i dette hadde han hellet med seg og gikk konkurs. Han bodde siden på Heiremyr. Huset i Lillesand ble solgt til Thomas Christian Aslagsen (ikke sønn).
Aslag fikk også festebrev på lnr 116 i Øvregaten i 1830, sammen med Daniel Nielsen. De bygde hus sammen på tomta. Aslag kjøpte senere hus på Heiremyr (ved Fagertun skole). Han flyttet fra Heiremyr til Gitmark der han i 1865 bodde i follaug hos lensmann Jens Gitmark (svigerfaren?). [3]
|